Τα σύγχρονα κρασιά της Ελλάδας μπορούν να κατακτήσουν νέους και βετεράνους οινόφιλους, με την ποιότητα, τη διαφορετικότητα και το μοναδικό χαρακτήρα τους. Εντούτοις, σερβίροντας ελληνικό κρασί με κατάλληλο τρόπο –όπως συμβαίνει άλλωστε και με κάθε σπουδαίο κρασί του κόσμου– οι επιδόσεις του απογειώνονται και μαζί μ’ αυτές και η απόλαυση όσων το δοκιμάζουν ή το καταναλώνουν. Οι ιδιαίτερες μάλιστα κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας και ο πλούτος των γηγενών ποικιλιών είναι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, έτσι ώστε σερβίροντας ελληνικό κρασί να μη χαθεί ίχνος από την απόλαυση των μοναδικών αρωμάτων και των γεύσεων που χαρίζει απλόχερα ο πολυδιάστατος ελληνικός αμπελώνας.

 

Η σωστή θερμοκρασία

Για να καταναλωθούν τα ελληνικά κρασιά σε σωστή θερμοκρασία, προξενώντας τη μέγιστη απόλαυση, οι «κανόνες» δεν διαφέρουν με αυτούς για τα κρασιά του υπόλοιπου οινοπαραγωγικού κόσμου, ανάλογα με τους τύπους και τα στιλ τους. Σε γενικές γραμμές, οι 6-8°C για τα αφρώδη, οι 8-10°C για τα ξηρά και τα γλυκά λευκά, οι 10-12°C για τα ροζέ και τα γλυκά ερυθρά και οι 16-18°C για τα ξηρά ερυθρά είναι σίγουρα σημεία εκκίνησης.

 

Παρ’ όλα αυτά, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί όταν τα ελληνικά κρασιά καταναλώνονται στις καλοκαιρινές συνθήκες της Ελλάδας ή άλλων ζεστών χωρών, που πάρα πολύ συχνά ξεπερνούν τους 28°C. Τότε, απαραίτητη θεωρείται η χρήση σαμπανιέρας, με πάγο και νερό, για τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας, ακόμα και για τα ερυθρά κρασιά, ή και η μείωσή της, ώστε να καταναλωθούν τα ελληνικά κρασιά σε σωστή θερμοκρασία (ενδείκνυται το ψυγείο, αλλά όχι η κατάψυξη).

 

Μετάγγιση

Η μετάγγιση των ελληνικών κρασιών υψηλής ποιότητας σε καράφα θα τα βοηθήσει να αποκαλύψουν όλες τις διαστάσεις του μοναδικού χαρακτήρα τους. Θα επιτρέψει στα νεαρά, γεροδεμένα ερυθρά να αεριστούν για 2 περίπου ώρες, ενώ παράλληλα –εφόσον είναι απαραίτητο– μπορεί να απομακρύνει τυχόν ίζημα, αφού πολύ συχνά, τα περισσότερα κορυφαία κρασιά δεν υποβάλλονται σήμερα σε φιλτράρισμα (το ίζημα αυτό δεν αποτελεί ελάττωμα). Σίγουρα πάντως θα ξεδιπλώσει και μάλιστα πιο μαλακά το χαρακτήρα τους. Μισή ώρα μόνο είναι αρκετή για τα παλαιωμένα ερυθρά, έχοντας εξετάσει ήδη εάν η φιάλη περιέχει ίζημα, ώστε να μη μεταφερθεί στην καράφα. Το δυναμικό φιλτράρισμα που εφαρμοζόταν στη δεκαετία του 1990 μπορεί, ακόμα και σήμερα, να φανερώσει απόλυτα «καθαρά» ελληνικά παλαιωμένα κρασιά! Όσο για τα ιδιαίτερα φρέσκα κρασιά από Ασύρτικο-Σαντορίνης, θα «ανοίξουν» με μετάγγιση μίας ώρας, ενώ τα ενισχυμένα ερυθρά γλυκά (π.χ. Μαυροδάφνη Πατρών) θα «εκτονώσουν» έτσι την αλκοόλη τους.